Vår tids grottmålningar

På mina promenader passerar jag ofta det jag kallar för klotter, medan andra kallar det för konst. Iallafall är min spontana uppfattning att det är klotter, men tänker jag efter lite till kanske det borde kallas något annat. Sedan vi blev människor har vi alltid velat uttrycka oss på något sätt, så även våra förfäder som bodde i grottor. Där finns avtryck från deras tid och vad som hände då. En streckgubbe med ett spjut, en björn, båtar och hyddor. Från dessa bilder har vi kunnat förstå och tolka vår historia. Med åren utvecklades en del av konsten till Fine Art, då vi idag kan se tillbaka och hänföras av De gamla mästarnas hantverksmässiga och förfinade måleritekniker. En teknik som traditionellt gick från en mästare till en lärling. En tradition som pågick i hundratals år. Sedan kom en ny tid då konsten förenklades och blev mer spontan och gjord i stunden. Den traditionella konsten som gått i arv har gått till historien och kunskaperna likaså. Den konst som hyllas idag hyllas för att den har ett särskilt uttryck, en personlig stil eller för att konstnären använder nya material på nya oväntade sätt. Om jag nu som konstforskare skulle hoppa fram 200 år och titta tillbaka på och tolka ”klottret” (eller konst för den som vill det) som finns på lyktstolpar, i tunnlar, på papperskorgar, på parkbänkar, på husväggar, ja tametusan överallt, så kanske jag skulle tolka det som att konsten regredierade en stund på 2000-talet till grottfolkets nivå. Därefter skulle jag försöka tyda vad alla dessa ”målningar” ville berätta. Kanske ett uttryck för missnöje? Kanske en desperat aktion för att göra sig synlig i en överbelastad social mediakultur? Ett handling för att orden tagit slut? Lyckliga den som får gräva i det här om 200 år. Och lyckliga den som får ta del av den konst som görs då. Om det nu finns någon kvar som fortfarande vill uttrycka något i bild och form.
Jag kommer iallafall kalla dagens klotter för ”Vår tids grottmålningar”.

Vad skulle du vilja kalla det för?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.