Ta ett spadtag i ditt inre

När jag gick förbi den här spaden tidigt i morse visste jag inte varför jag bestämde mig för att fotografera den. Först gick jag förbi den, men efter några meter vände jag om och förevigade den. Den talade till mig. När jag kom hem ringde en kär vän som berättade att hon nyligen kommit hem från ett retreat. Tystnad i tolv dagar och meditation. Hon fick inte ens byta blickar med någon. En signal vägledde henne till uppvaknande, till måltider, till meditationernas början och slut och till sovdags. Själv har jag aldrig varit på något retreat i tystnad, men jag har levt på en enslig ö i elva år där tystnaden var det mest övervägande tillståndet under dagen. Där hade jag många tillfällen att lyssna till mitt inre universum. Inga yttre omständigheter störde mina tankar, ej heller fanns där särskilt många ögon som jag kunde byta blickar med. Där lärde jag mig att ensamheten kunde vara det absolut bästa sällskapet. Att vara ensam utan att känna sig tom och övergiven är ett saligt tillstånd. När kopplingen till samhörighet och tillhörighet inte är längre bort än ett fågelkvitter, smatter av regn på fönsterrutan eller doften av nybakade bullar, så kanske det är lättare att njuta av sin tid med sig själv? Det blir kanske lättare att förhålla sig till de förljugna sociala mediernas hetsande jakt på lycka i form av prylar, ytliga sociala sammanhang, resor och flåsiga restauranger?
Nu vet jag varför spaden talade till mig. Det var för att jag skulle tala till Dig.

Har du hittat den kvittrande fågeln inom dig?

2 reaktioner till “Ta ett spadtag i ditt inre

  1. Jag har nog mer hittat den rostiga spaden inom mig. Den ser ut som min. Skottar grus och jord. Några kubikmeter. I tystnad på en halvö.
    Elva år är längre än tolv dagar.
    Och om man lyssnar noga – just den här tiden – kan man höra hur havet börjar prata.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.