Att bli bedömd

”Det är för lite liv i målningen”. Wow, jag älskar färgerna”. ”Det är fel färger”. ”Det är inte ett dugg likt”. ”Fint”. ”Du har verkligen fått fram personligheten”. ”Den säger mig ingenting”.
Åsikterna är lika många som åskådarna som tittar på en målning. Som skapare av verket kan det ibland kännas som om jag blir tvingad upp i en bergochdalbana om jag inte själv har skapat en bestämd uppfattning om det jag har tillverkat. Samtidigt som jag mer än gärna tar emot konstruktiv kritik för att jag vill utvecklas så måste jag se till att bara försöka ta till mig de delar som jag anser vara relevanta. I annat fall hamnar jag i en ”å enasidan och å andrasidan-karusell” som inte är särskilt givande (och som ibland kan vara direkt inspirationsmördande). Ofta får jag frågan hur jag vet när en målning är färdig. Mitt svar inom mig är ”INTE FAAN VET JAG” men utåt så brukar jag säga att det känns som den är klar när jag börjar förstöra den snarare än att förbättra. Men även det svaret bygger ju på en åsikt om vad som är bra och vad som är dåligt. En del menar att man alltid kan förbättra en målning medan andra menar att man lätt överarbetar. Likadant var det när jag skrev filmmanus på uppdrag. Idérna var mina, men var det inte producenten som tyckte en helvetes massa om texten så var det en regissör eller någon annan som skulle in och peta i manuset. Det är inte lätt att hela tiden bli bedömd och i svaga stunder kan åsikter helt dränera mig på lusten att fortsätta. För några bloggar sedan skrev jag att jag skulle ta en längre paus från måleriet för att det inte kändes givande, men av någon anledning lockade penslarna mig tillbaka upp till ateljén igen och när penslarna kallar finns det bara en sak att göra: Måla.

I´m back.

2 reaktioner till “Att bli bedömd

  1. Vi tycks leva i det postmoderna åsiktsträsket. Alla ska tycka om allt alltid.
    Konst är väl till för att upplevas. Komma i kontakt med…och möjligen tolkas. Man delar alltså med sig av upplevelsen, i stället för att ha en åsikt om verket.
    Till den slappa kritikern får man säga: ”Ja gör det. Skapa gärna själv det du önskar av andra.”

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.