Löpsedlar är medias idiotstämpel

För precis ett år sedan togs detta foto. Om jag inte hade sökt upp skuggan så satt jag helst med fötterna i vattnet och undrade oroligt när regnet skulle komma. Idag sitter jag inne med en tjock långkofta och fryser och undrar när solen och värmen ska komma. För ett år sedan kändes det som både jag och världen skulle brinna upp och jag spolade knappt i toaletten för att rädda klimatet. För någon vecka sedan då det var lite varmare (vanlig svensk sommartemperatur) var det tjocka domedagsrubriker på löpsedlarna om ”Afrikavärmen” som snart skulle svepa in och orsaka dödsfall och bränder i hela Europa, så även i Sverige. Den utsatta ”afrikavärmen” uteblev. Vill poängtera att jag nu ifrågasätter slisk och slaskmedierna. Undrar hur det går till på deras redaktioner? Vad säger redaktionschefen till sina reportrar? ”Dra på utav helvete och skräm upp befolkningen så de slutar flyga, slutar äta kött, slutar överkonsumera, hetsa dem till miljömedvetenhet, men viktigast av allt, se till att öka försäljningen!!”. Är det verkligen sant att mediakonsumenterna lockas att läsa dessa lättköpta katastrofscenarier? Min förhoppning är att vi alla rycker på axlarna och skrattar åt dessa ”snartdörvi-larm”. Men varför finns då denna larviga ”journalistik”? Hur ser redaktionschefen på sina läsare? Vem är den till för? Vem vänder man sig till? De redan rädda och osäkra? De deprimerade? Knappast till de som är normalbegåvade. Den sänker ju trovärdigheten hos de få medier som försöker vara seriösa. Medias trovärdighetsproblem kanske påverkar klimatet i slutändan och ingen kommer kanske tro på vargen när den väl kommer? Sluta med katastrofjournalistik som utgår från att jag har en idiotstämpel i pannan och sluta en gång för alla med dessa löpsedlar om dolda hjärtinfarkter, hjärnblödningar och andra intelligensbefriade uppmaningar om hur man går ner i vikt och hur man tränar utan att anstränga sig mm mm. Klimatproblemen och andra viktiga frågor bör behandlas med större respekt och intelligens och så även journalisterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.