Livet är för evigt…ända tills man dör

– Vem är du?
-Jag är livet.
-Kommer du för att hämta mig?
-Jag kommer härmed att gå vid din sida.

Efter att ha varit på ett antal begravningar den senaste tiden har jag varit tvungen att ta itu med mina sorgliga tankar och oro kring döden. Förutom att ett tomrum skapats efter den som gått bort väcker ju oftast en begravning tankar om ens egna dödlighet och existens. Kommer jag dö knall fall? Kommer jag dö i smärtor efter lång sjukdom? Hur länge får jag leva? Min målbild är att ligga ompysslad i en säng med rena lakan, omgiven av de jag älskar, minst 104 år gammal. De sista orden jag säger är ” Jag har haft ett underbart liv och jag älskar er alla. Sköt om er och ta vara på det lilla och varandra”. Sedan skulle jag bara ta ett sista andetag med ett leende på läpparna. Så skulle jag vilja dö. Tråkigt nog får man ju inte bestämma över den saken och man har noll kontroll över ens bortgång. Men bort ska man ju, det är ett som är säkert. Inför den här senaste begravningen bestämde jag mig för att kapitulera och bli vän med döden. Det går inte att kriga mot den och jag kan inte påverka den åt något håll. Varken för min egen del eller andras. Den måste finnas oavsett jag vill eller inte. Med det accepterandet i kombination med andningen jag lärt mig på yogan kunde jag delta i begravningen på ett helt annat sätt än de tidigare begravningarna då jag rycktes med i alla andras sorg och min oreflekterade förtvivlan och ångest. Det var skönt att höra officianten säga att den avlidne hade sagt att han hade levt ett rikt liv och var nöjd över den tid han hade fått på jorden. Det är det enda vi kan ha kontroll över. Livet när vi lever det.

– Vem är du?
-Jag är livet.
-Kommer du för att hämta mig?
-Jag kommer härmed att gå vid din sida.

2 reaktioner till “Livet är för evigt…ända tills man dör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.