En äggkopp med lycka

Satt och läste kapitlet ”Rätten till Lycka” i boken HOMO DEUS av Yuval Noah Harari, när det knackade på dörren. Där stod mitt femåriga barnbarn med en liten bukett handplockade vårblommor som jag fick ta emot från hans lilla hand. Handlingen rymmer så många tankar och känslor och det fick mitt hjärta att hoppa till av lyckorus. I morse däremot var jag apatiskt arg och irriterad på att man måste betala för att slippa reklam i vissa appar. Sedan när måste man betala för att slippa saker? Är det ens lagligt? Jag har då aldrig bett om att det ska vara proppat med reklam överallt och jag har definitivt inte bett om att jag måste betala pengar för att slippa se skiten. Det är en galen värld vi lever i där nästan allt går ut på att konsumera. Enligt Yuval är självmordsstatistiken högre i fredliga och rika länder i jämförelse med utvecklingsländer med fattigdom och politisk instabilitet. Det tål att tänkas på. Kan det bero på att lyckan inte finns i det materiella? Jag ska inte gå djupare i frågeställningen som amatörfilosof, men nog är det märkligt att många på sociala medier uttrycker att det är kärlek som är det viktigaste samtidigt som de egoboostar sig i olika selfies och visar upp sina framgångar, lyxresor och extravaganta inköp på löpande band. Vilket i sin tur kan leda till att deras följare blir deprimerade och känner sig misslyckade. Så var det med den kärleken. De kanske menar att kärleken till sig själv är det viktigaste? Vet inte hur jag ska tolka dessa dubbla budskap.
Vet du?
Nu ska jag njuta av vårdagjämningen och av lyckan som finns i min lilla blåvita kinesiska äggkopp för 50 öre.

En reaktion till “En äggkopp med lycka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.