Hitta vågorna som svalkar

Vilopaus

Skriva bok, söka gallerist, lära mig sticka strumpor, måla, blogga, träna, filosofera…pust, jag lägger mig en stund på soffan och softar…fast när jag ändå är där kan jag ju samtidigt stretcha lite så jag klarar min stretchutmaning (nej, det finns ingen risk att jag bränner ut mig). Såg en intervju med Nanne Grönwall igår som varit utbränd flera gånger och som nu försöker göra en sak i taget för att inte hamna i samma situation igen. Utbrändhet verkar vara en brand som är svår att släcka och inte heller så lätt att lokalisera varför den börjar. Så många parametrar verkar spela in. Allt från en känsla att man har för lite att säga till om på arbetsplatsen till för höga prestationskrav och alldeles för många arbetsuppgifter lagda på alldeles för få anställda. Såg i samma program Peter Sinding Larsen (journalist, filmare och musikkritiker) som tittade tillbaka på musikåret 2018 som präglades av sorg, eftertanke och psykisk ohälsa. Enligt en forskning har musiken blivit sorgligare både i text och musik jämfört med musiken på 80-talet då den var betydligt gladare och bekymmersfri. Tacka tusan för det. Då fanns inte ens orden klimatångest eller sociala medier. På 80-talet cyklade man till discot och träffade kompisarna, man byggde snögubbar och åkte pulka (för på den tiden fanns det snö) och man pratade i telefonen när man var hemma och man gick till biblioteket om man behövde ta reda på fakta. Jag har inte perspektivet än att kunna se om internetexplosionen har något att göra med den psykiska ohälsan som breder ut sig som en löpeld (särskilt bland ungdomar) men när åren får gå och forskarna fått lite perspektiv på den här perioden kanske det uppstår någon slags förståelse för vad vi varit med om under den här tiden och kan åtgärda det. Jag är nästan helt säker på att vi behöver få in lite mer 80-talsmentalitet i våra liv igen. Mer rörelse, mer fysiska möten och mindre skärmtid och färre låtsasmöten. Vi skulle förmodligen må mycket bättre då. Gör som jag. Krångla inte till livet i största allmänhet och ta cykeln (eller promenera) och hälsa på dina vänner i synnerhet. 

3 reaktioner till “Hitta vågorna som svalkar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.