Ändring expresso!

Idag tog jag en promenad i Hufvudstaden och hamnade på ett café med dessa roliga skyltar på väggen. När jag gick där i storstan så fanns det inte många meter jag kunde gå utan att bli påmind om ”Black friday” eller ”Black week” och det gjorde mig väldigt depresso. Jag har väldigt svårt att förstå denna hysteri efter prylar när det är ”rea” (en rea som vissa påstår är rena rama lurendrejeriet). Själv håller jag mig så långt som möjligt från kollektiva neuroser. Inte vill jag frivilligt utsätta mig för risken att bli nertrampad, inte vill jag köa i timmar och jag är inte villig att spendera pengar på helt onödiga prylar bara för att det är ”billigare”. Särskilt inte när jag också förstår och inser hur plågad vår planet är på grund av vår onödiga konsumtion. Nu vill jag inte framstå som ett helgon som står helt utanför systemet. Visst konsumerar jag också men jag gör vad jag kan för att inte tära onödigt mycket på resurserna på vår Planet. Vår lilla planet som har havet fullt av plast, som skövlas både på det ena och det andra och som protesterar vilt med stormar, regn, kyla och hetta. Rätt åt oss. Planeten kommer snart se till att vi inte längre har möjlighet att bo kvar. Om vi har tur kanske vi kan få Planeten på andra tankar och hon kanske skonar oss från utplåning om vi tänker efter några extra varv om vi verkligen inte kan vara utan det vi just tänkt köpa. Vad har fyra par löparskor i garderoben för värde om det inte finns någon skog att springa i? Vad har alla mobiler, tv-apparater, köksmaskiner, bilar, båtar för värde om det inte finns energi att driva dem med? En långsam nedtrappning, försiktig downsizing, varsam avkylning, dra åt svångremmen lite successivt och en sakta inbromsning vore på sin plats. Tänk hälsa. Inte bara för din egen del utan också för Moder Jord och hur hon ska få ett långt, friskt liv. Nu när du läst detta skippar du väl att handla det där du egentligen kan vara utan? Gör mig impresso!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.