Vem knackar på din dörr i jul?

IMG_5729Julen närmar sig och oavsett vad man har för känslor kring den högtiden så måste alla igenom den. För egen del så är det rätt så odramatiskt. Det är mysigt med adventsstakar, ljus, eldar, lussebullar och eventuella snöflingor som dalar ner. Jag har inte en ”hel” kärnfamilj där traditionerna har sett likadana ut sedan jag föddes utan har en familjebild som ser mer eller mindre ut som en sönderbombad krigszon. Det vill säga att det är väldigt splittrade konstellationer som spretar åt alla håll och man vet varken ut eller in vad det är som gäller eller vad som är brukligt. Det är bonusbarn hit och svärföräldrar dit och det är gammalt groll här och sårade känslor där och starka viljor härs och överkörda önskningar tvärs. Nu är jag personligen inte så anfäktad av denna verklighet men det är lite tråkigt att se att andra tycks lida av det. Många verkar bli helt sönderstressade och stirriga kring jul. Det gäller att ha is i magen. Inte gå in i drömmar om en lycklig familjejul där några spelar spel framför brasan och andra julpyntar det sista innan den fabulösa julmiddagen serveras på ett fyrfärgsmagasinsinrettpyntat bord där inlagda sillar och stoppade korvar dignar bland de hemstöpta ljusen. Nä. Det gäller att ha is i magen. De år mina barn och barnbarn firar jul på annat håll så faller jag inte ihop i någon slags Disneyjulångesthög. Det finns 51 andra helger som jag kan umgås med dem under året. För mig är julhelgen som vilken helg som helst fast med några inslag som förgyller den. Njuter av de personer som vill och har lust att stråla samman just då och av att jag kan äta grönkål och brysselkål utan att anses vara en grönsaksfanatiker. Julen är givandets tid och en familjehögtid och nötter och mandlar (mandel i gröten) sägs höra julen till. Så dumt att begränsa det till en specifik tidpunkt en gång om året. I mitt skafferi är det jul året runt. Mandlar finns där för att de alltid är nyttiga att äta. Inte bara en helg om året. Hänger ni med?

En reaktion till “Vem knackar på din dörr i jul?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.