Signera mera

A23F5688-4F96-4209-8530-A984190A9679.JPEGIgår fick jag förtroendet att dela mina tankar om hur man kan göra för att ändra sin livsstil. Personen som gett mig förtroendet berättade lite om sin situation och var bland annat bekymrad över att hon fastnat i mackträsket. 70% av hennes matintag bestod av mackor. Hon var även bekymrad över att inte kunna hålla fast vid vanor. När jag frågade henne hur länge hon ätit mackor utropade hon ”Hela mitt liv”!! Då sa jag att det i så fall var en vana hon hållit fast i väldigt länge och att problemet kanske inte var att hålla fast vid en vana utan svårigheten att välja en bättre. Efter några timmars samtal om kost och rörelse och att inte ta för stora kliv i början (och absolut inte krångla till det) avslutade vi vår session. Med några enkla ledord i ryggsäcken vandrade hon glatt iväg på sin nyfunna stig. När jag stod där på trappan och vinkade av henne med en vit näsduk i handen kändes det som jag nästan var en förälder som släppte iväg mitt barn ut i stora vida världen. Med samma önskan om att de ska lyckas därute och inte slås ner på vägen och att de inte ska tveka att höra av sig om problem uppstår. Samtidigt som de själva måste ta eget ansvar och lösa konflikter (både inre och yttre) som kan uppstå. Det är en balansgång mellan att ta eget ansvar och fråga om hjälp och att ge ansvar och att erbjuda hjälp. Hoppfull om att allt skulle gå bra för henne gick jag upp till ateljén och signerade mina nya målningar jag gjort. Det är en härlig känsla att göra sin signatur. Glädjen över att ha uträttat något och stoltheten att ha genomfört en idé. Det är inte bara en markering som visar att det är jag som har gjort målningen utan det är en punkt på något jag avlutat för att sedan gå vidare. Vi borde signera mera för att berömma oss själva och känna att vi gjort något bra. Skaffa en stegräknare till exempel. Då får du en signatur på att du gått dina 10 000 steg varje dag! Eller gör en mental signatur när du svalt sista tuggan gröt istället för en rostad macka med tre lager ost och ett berg av marmelad.

3 reaktioner till “Signera mera

 1. Hej Helena! Välskrivet och intressant! Gör några reflektioner;
  Fick en gång lära mig att ansvar aldrig kan ges, bara tas. Har funderat mycket över det i olika sammanhang.
  Signerar aldrig mina målningar om ingen uttryckligen ber mig. Ska fundera vidare kring det.
  De 10000 stegen har ju omvärderats (en halvgammal japansk idé som plötsligt blev till västerländsk sanning). Numera är det visst stenhårda 2 min-pass som ska rädda oss från ålder- och sjukdom. Vem vet? Mvh, Kim

  Gillad av 1 person

  1. Tack för dina reflektioner! Ja det där med att ge och ta ansvar tål att tänkas på. Har hittills inte funderat över om man inte kan ge ansvar. Ska klura vidare på det! Jo jag såg dokumentären där Mosley ifrågasatte de 10 000 stegen och om HIIT- träningen. Forskningen kommer alltid visa olika resultat och rön. Jag håller dock fast vid att hur vi än rör oss och på vilket sätt vi än gör det så bidrar det till bättre välmående 😊bara vi gör det! 10 000 steg är ett bra riktmärke (iaf för mig) oavsett vad senaste rönen säger! Kram /H

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.