Palettkniven och jag kilar stadigt nu

IMG_4763.jpgKunde äntligen gå in i ateljén igår utan att behöva ta en kalldusch efteråt. Väl däruppe i tornet bestämde jag mig för att utan krusiduller och eftertanke bara fylla mina vita dukar med det färgen och impulserna valde att skapa. Tryckte ut några snygga färger från tuberna, hällde ut olja i en liten pöl och tog palettkniven och blandade världsvant (yeah) ihop en tilltalande kulör. Smetade ut färgen med svepande rörelser på duken. Hit och dit, kors och tvärs, upp och ner. Mer färg på palettkniven, nu med en annan blandning. Wow, snyggt, allt blandade sig så smakfullt. Vad höll palettkniven på med? Vart var den på väg? I tomrummet mellan två tankar lät jag palettkniven styra. Där, en liten figur vill tydligen födas, förstärker lite med vitt, lite rött och så umbra runtomkring. Va, hon ser ledsen ut? Har ansiktet i sina händer. Varför då? Ah, skit i det, det är bara att fortsätta. Vill det bli så får det bli så. Palettkniven och jag kom bra överens. Vi fortsatte i eufori utan att tänka på tiden och plötsligt var den klar. Satte mig ner och tittade på målningen tills det mörknade. Det var kul. Tekniken skiljer sig betydligt från den jag brukar tillämpa. Här kände jag mig friare, vilket är en strävan jag alltid har. Fri att fånga allt det som rör sig så flyktigt i sinnet. Peppad och förväntansfull promenerade jag min timme idag och sedan gjorde jag undan det jag var tvungen att göra och sen, svisch, upp till tornet. Jag öppnade fönstren och satte en ny vit duk på staffliet. Samma procedur som igår. Färg, olja, palettkniv. Inga tankar, bara göra! Det här kommer bli min nya melodi ett tag framöver. Fult, vackert eller uppskattat spelar ingen roll. Att ha hittat glädjen med att måla betyder allt. Sen är det ju självklart roligt om en eller annan tycker att det är coola målningar…men det är en annan historia.

IMG_4771

5 reaktioner till “Palettkniven och jag kilar stadigt nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.