Du och jag Rembrandt…

IMG_4731Vem kan låta bli att imponeras av de gamla mästarnas hantverk? Var nyligen och tittade på Rembrandts mest kända målning ”Nattvakten” på Rijksmuseum i Amsterdam. Eftersom jag själv målar med samma teknik så vet jag vilken tid och vilket tålamod som krävs för att ratta ihop en sådan målning. Jag hade så gärna velat hänga några dagar med Rembrandt för att se hur han gjorde när han målade. Hur tänkte han när han blandade färgen? Hur gjorde han när han komponerade en målning? Hade han modeller som stod? Hur länge? Hur fick han fram ljuset? Hur många lager målade han? Vilka oljor användes? Penslar? Varför så många självporträtt? Alla mina tusentals frågor hade förmodligen irriterat honom, men det hade jag inte tagit någon som helst hänsyn till. Hade jag fått den möjligheten att under några veckor tillbringa tid i konstnärskretsar under det århundradet hade jag inte tassat runt i tystnad. Som en god gäst och för att visa uppskattning hade jag givetvis inviterat Herr Rembrandt till min tid. Undrar vilka frågor han skulle ha om han hälsade på mig? Vad skulle han tycka om dagens konst? Skulle han bli imponerad? Vad skulle han tycka om att dagens konstutbildning inte ens lär ut att teckna? Rembrandts frågor kanske skulle bli fler än mina och jag hade så gott jag kunde svarat på dem alla. Vi skulle naturligtvis också gå till Nationalmuseet för att titta på hans egna målningar. Undrar vad han hade tänkt när han fick veta hur ovärderliga hans målningar är idag. Rembrandt var väldigt produktiv. Med cirka 350 målningar, cirka 300 etsningar och över 1000 teckningar i bagaget så gick det tyvärr ändå inte bra för honom. Efter hans frus bortgång sjönk produktiviteten och han tvingades att låna pengar. Han blev skuldsatt och till slut fanns ingen annan utväg än att auktionera ut hans hus och hela hans konstsamling, men trots denna åtgärd förklarades han insolvent. Sina sista år fick han leva i fattigdom tills han dog 63 år gammal. Hade jag fått möjligheten skulle jag ha erbjudit honom bostad och mat gratis, bara han hade fortsatt att måla och bara han visat mig alla hans knep och hantverkskunnande. Undrar vad som kommer samla människor om 400 år och vilka konstverk de kommer stå och imponeras över? Grafitti på ett elskåp? Kommer dagens konst att ens hålla i 400 år rent materialmässigt eller har det som allt annat i vår slitochslängålder snabbt förfallit, slängts och glömts bort (nu räknar jag inte in min egen konst förstås som kommer hålla i flera hundra år eftersom jag och Remmy använder samma teknik…)? Tills någon tidsmaskin uppfunnits får jag nöja mig med att beskåda detta vackra föremål som tillverkats för flera hundra år sedan. Det är hisnande i sig.

2 reaktioner till “Du och jag Rembrandt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.