Jorden är i klimateriet

IMG_4756Det är första året som jag har haft en tomatplanta. Vad jag förstår så växer den upp, får några tomater och sedan dör plantan. Ungefär som allt annat. Allt föds, lever och dör. Samma sak gäller väl förmodligen för jorden. Den har funnits i 4,6 miljarder år och den befinner sig kanske nu i medelåldern och har ungefär lika länge kvar. Ska man läsa jordens symptom så tycker jag den uppvisar tydliga tecken på klimakteriet. Den hettar, svallar, är lite deprimerad och får oförutsägbara utbrott. Den står inför en ny tid, vår Moder jord. Oavsett om klimatförändringarna är orsakade av oss människor eller om det är en naturlig fas så är allt runtomkring oss tidsbegränsat. Frågan är: Hur länge har vi kvar och hur kommer vår framtid på jorden att se ut? Hur mycket jag än skulle vilja att någon klimatexpert eller klimatforskare kunde svara på det så finns det inget svar att få. Hur mycket jag än skulle vilja att dessa forskare kunde komma med lugnande förklaringar om vädrets förändringar och att allt inte är för sent så vet jag att min önskan inte blir uppfylld. Klimatångesten är här för att stanna. Eller är den det? Vi har ju en förmåga att glömma fort. Idag när det endast är 17 grader så känns ”dödsvämen som kan svepa in i Sverige” (tidningarnas budskap för en vecka sedan) på 50 grader rätt fjärran. Det känns ju normalt nu och man kan ha strumpor och skor för första gången sedan maj. Allt var nog bara tillfälligt. Jorden har ju alltid haft olika klimat. Istider, vulkanutbrott och allt däremellan. Det var nog bara en tillfällighet att det varit så varmt just i sommar och tidningarna överdriver ju alltid och ligger för det mesta närmare apokalyps än fakta…Trots att jag försöker lugna mig med egentillverkad suntförnuftforskning så kommer jag öka mina egna bidrag till en bättre miljö. Tänker inte radda upp allt här och nu för jag tror att alla innerst inne vet när man är miljöbov och hur man bör leva för att bidra till en renare värld. Med detta sagt kommer jag lämna klimatet åt sidan eftersom det här inte är en klimatblogg i första hand. Däremot är det delvis en hälsoblogg och till hälsa hör ju att äta mer växtbaserat och att välja ekologiska produkter så det hänger ju ihop på något vis. Håll ut Moder Jord! Jag hoppas människosläktet får göra dig sällskap i 4,6 miljarder år till och att vi är snälla mot dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.