Jag är en knopp som brister

IMG_4619Att sova gott verkar snart vara något som bara ett fåtal förmår. Förutom att det är frustrerande att veva runt i sängen för att hitta den ultimata sovställningen så visar studier dessutom att dålig sömn kan kopplas både till fetma och diabetes. Bara den informationen ökar stressen när man ligger där sömnlös och redan ångestfylld för att man vet att man inte kommer fungera som man ska dagen efter. Utan att låta som någon expert eller vara en person som står och viftar med glada flaggor med texter om goda råd så tänkte jag iallafall dela mina tankar om det här med sömnproblem. Det finns saker som jag kan tycka låter rimliga för att få en bra sömn. Till exempel att inte ha en TV i sovrummet eller att man inte håller på med sociala medier en timme innan man går och lägger sig. Det är klart man kommer upp i varv om man just läst något inlägg (som kanske upprör) eller sett på nyheter eller någon serie (som dessutom kanske varit spännande eller våldsam eller för den delen satt igång din tankeverksamhet). Nej ner med plattTV:n från väggen och sätt dit nån trevlig målning (varför inte någon målad av mig…? Nähä, jaja men en målning som täcker de fula hålen efter TV:n iaf). Det låter också rimligt i mina öron att om man har rört sig aktivt under dagen och till och med kanske har tränat med puls så är kroppen fysiskt trött och behöver sin vila (promenad, promenad, promenadtjat är också bra!). Sedan finns det intressant forskning som visar att vår tarmfloras välbefinnande och maten vi äter har betydelse för vår sömn. Visst påverkar det också hur vi har det på jobbet och hur vi har det på fritiden och vilken relation vi lever i och och och…Självklart är det många faktorer som spelar in för att vi ska sova gott och det finns tusentals tips på hur man ska somna lätt och sova länge (rekommenderad tid 7-9 timmar). Tipsen är allt från att äta två stycken kiwi på kvällen till mindfulnessövningar. En del mindre vetenskapliga och en del mer vetenskapliga förstås. Går jag till mig själv och min goda nattsömn (sååå tacksam för den) så jämför jag mig med mina livskraftiga pelargoner. Även om de har en helt annan vilorytm än jag (de går i ide i oktober och vaknar i april) så sover de kallt och i mörker precis som jag. I mitt sovrum har jag helst 17 grader (just nu är det dock svårt att få) och jag har mörkt (också lite knepigt just nu) och när jag sedan vaknar på morgonen så är jag precis som pelargonerna, i full blom och många knoppar som vill brista, men till skillnad från Karin Boyes kända dikt så gör det inte ont! Summa summarum (det blev tydligen viftande flaggor med råd på till slut…).

Ut med TV:n
Inget pill med mobil, dator, surfplatta en timme innan sovdags
Rör dig
Ät fiberrikt
Kyl ner sovrummet
Köp svarta rullgardiner

 

 

En reaktion till “Jag är en knopp som brister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.