Innan du går…

IMG_4179Alltså fy. Eftersom jag tidigare arbetat som journalist är jag lite extra uppmärksam på hur ”kåren” sköter sig. Såg ett program på SVT som sändes från Almedalen. Det var SD:s dag och deras ledare intervjuades. Han såg städad och självsäker ut. Programledaren kändes osäker och dåligt påläst. Till min förvåning började intervjun med att de skulle spela en 45 sekunders fotbollsmatch mot varandra. Det blev 0-0. Vad meningen med det var förstod jag aldrig. Sedan fortsatte den högst ointelligenta intervjun med att SD:s ledare skulle svara på frågor som vikts ihop i en liten rosa ask med flamingos på. På olikfärgade papper stod frågorna och SD:s ledare drog upp en och en. Svaren var snabbt avklarade och programledaren ställde inga följdfrågor som var relevanta. När skulle hon börja fråga honom riktiga frågor? Frågor om deras ideologi till exempel? Tydligen aldrig. Den frågan saknar jag genomgående att journalisterna ställer. En fråga som borde ställas till alla partiledare. Jämt. Vilken ideologi står de för? Själv ser jag partiernas ideologi väldigt tydligt. Rent krasst så är det inte så svårt egentligen. Ideologin som högern har är att de vill ha lägre skatt för att värna om de som har det gott ställt medans vänsterns ideologi är att de vill ha högre skatt så att alla i vårt samhälle får bra levnadsstandard. Krångligare än så är det inte. Men väljarna kollras bort från partiernas ideologier genom att lova saker hit och dit i enskilda frågor. Partierna riktar sig oftast till barnfamiljer och pensionärer genom att locka med högre allt eller lägre allt (beroende på vilken fråga det handlar om). Journalisterna används som partiernas verktyg när de inte ställer de rätta frågorna eller när de är så dåligt pålästa att de måste gå vidare med en annan fråga för att de inte kan bemöta argument. Det är sorgligt att se. Hade tittarna fått höra SD:s ledare ingående förklara deras ideologi på djupet och om tittarna fick uppmålat hur deras vision och konsekvens av ideologin om hur ett svenskt samhälle skulle se ut tror jag opinionssiffrorna skulle se annorlunda ut. Istället tror jag tyvärr att de okritiska frågorna som besvarades från flamingoväskan gjorde honom än mer populär. Intervjun avslutades med en slags stafettlek. Partiledaren fick veta vilken film som KD:s ledare tyckte att han skulle se. Hon tyckte han skulle se Seinfeld. Varför har jag ingen aning om. Sedan skulle han i sin tur skicka med en film som han tyckte att miljöpartiets språkrör skulle se. Det blev Walking Dead. Publiken skrattade. Ni fattar nivån då kanske? Inte trodde jag att jag skulle skriva ett sånt här inlägg men nu blev det så. Kunde bara inte låta bli. Så innan ni går och röstar. Sitt kvar en stund på sängkanten och fundera över vilket partis ideologi som överensstämmer bäst med det samhälle du vill leva i.

(Fotot är på min oljemålning som mäter 90×80. Om den är till salu? Javisst! Skicka mig ett mejl om du är intresserad.)

 

2 reaktioner till “Innan du går…

 1. Till att börja med håller jag med om två saker.
  1. Partiledarintervjuerna i SVT Opinion Live är veritabla lågvattenmärken. Rent infantil journalistik som helt saknar respekt för publiken.
  2. Det är ingen större konst att identifiera en ideologi. Och helt riktigt att det är viktigt att göra det.
  Men. Jag är också journalist. Jag kan också snabbt se när andra journalister gör sig skyldiga till förenklingar till bedrägeriets gräns.
  Därför reagerar jag på uttryck som ”Ideologin som högern har är att de vill ha lägre skatt för att värna om de som har det gott ställt medans vänsterns ideologi är att de vill ha högre skatt så att alla i vårt samhälle får bra levnadsstandard. Krångligare än så är det inte.”
  Det påminner i sin naiva enkelhet om precis det fenomen som du vill attackera. Nämligen journalister som i sin iver att förenkla indirekt också blottar sin egen begränsning. Som varken vill eller eller bryr sig om att försöka förklara det komplicerade. Som i grund och botten är helt nöjda med att reducera det hela till ett fotbollsspel, eller tips om en film att se.
  Det är inte bara onödigt. Det är också såväl synd som sorgligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.