Gym, svett och tårar

img_4518.jpg

Min man bestämde sig för att banta en dag och ställde sig på vågen på morgonen. När han kom hem på kvällen ställde han sig på vågen igen och blev förvånad över att han inte hade gått ner något.
Att förändra sin livsstil går knappast att göra över en dag och även om du skulle lyckas ändra något snabbt så är det sällan hållbart i längden.
Har du bestämt dig för att göra en livsstilsförändring är det vanligaste att du kommer på det runt nyår och köper ett gymkort för att ta tag i ditt nyårslöfte. Du går dit några gånger och testar någon zumbagrupp eller drar i några vikter. Ambitionen är hög och du går dit tre gånger i veckan. Första veckan. Andra veckan måste du ändra ambitionsnivån för det är högtryck på jobbet efter nyår och tiden räcker inte riktigt till mer än att du tränar två gånger i veckan. Redan efter tre veckor sticker det röda gymkortet upp och ger dig dåligt samvete varje gång du öppnar börsen för du har inte ens tid att gå dit en gång i veckan. Dessutom föll hela tanken med att äta bättre eftersom du ägnat dig åt att träna på gymmet och inte hann inhandla de konstiga grönsakerna som var i de nya recepten du tänkte dig tillaga. Du känner dig misslyckad och hamnar i soffan framför TV:n eller ägnar några timmar åt sociala medier. Där tar du del av hur några av dina vänner tycks träna hela tiden och du ser alla fina maträtter som läggs upp med högt näringsinnehåll och utan socker. Du ser hur de reser över världen och är ute på fester med alla sina vänner. Lite motvilligt ger du tummen upp när du ser det för du vill inte vara missunnsam och småaktig bara för att andra verkar ha lyckats bättre än du. När du sett nyheterna för fjärde gången har det gått fyra timmar sedan du parkerade dig i soffan och tankarna om hur oroligt det är i världen både klimatmässigt och politiskt gör dig både upprörd och nedstämd. Upprörd för att världen ser ut som den gör och nedstämd för att du känner dig maktlös att ändra det. Med den stressen går du och lägger dig. Inte helt oväntat får du svårt att somna och sista gången du tittade på klockan var hon halv fyra. Halv sex ringer klockan och du måste upp och duscha. Det är inte ens slut på januari och du har redan kommit in i ditt gamla ekorrhjul.
Problemet med att ändra sin livsstil har mycket med att göra att ambitionerna är orimliga. Börja lite smått. Krångla inte till det. Se storstädningen som ett gympass. Ta en promenad och njut av den. Strunta i gymmet så länge. Promenadernas hälsoeffekt är större än man kan tro. Även om det är bättre att du promenerar 30 minuter så är fem minuter också bra! Sedan kan du öka på i din egen takt men kom ihåg att det är du som bestämmer takten!

 

 

 

2 reaktioner till “Gym, svett och tårar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.