År 2218 är värdet en miljard…

570F40D4-6252-4EA4-9117-D122953CB0B4

Det var några år sedan jag gjorde den här. En kopia av Alexander Roslins porträtt på hans egen dotter Suzanne Augustine, gjord nångång på 1700-talet. När jag ser den förstår jag inte hur jag orkade göra alla spetsar och blomblad och alla små detaljer som målningen innehåller. Men jag gjorde det. Lager på lager och långa väntetider på att skikten skulle torka innan jag kunde lägga på ett nytt. Ambitiöst nog åkte jag ner till Helsingborg med målningen för att jämföra den med originalet. Det var roligt att se målningarna bredvid varandra. Det enda som inte stämde till 100% var några toner som på min målning var något kallare än på originalet, vilket jag åtgärdade direkt när jag kom hem förstås! Blir man rik på att göra kopior av gamla mästare? Nä, knappast. Den som köpte min målning meddelade mig att ramen var tre gånger så dyr än själva målningen. Det är helt enkelt original som gäller och hade självaste Roslin levt idag hade han krattat hem runt en miljon för det där porträttet…kanske mer till och med. Ja nu kanske det är lite fel uttryckt att ”det är original som gäller” för tänker jag på mina egna originalmålningar så är jag inte i närheten av dom summorna…inte än iallafall. Möjligtvis när jag har varit död i 200 år och då spelar det ju ingen roll för min del. År 2218 kanske min kopia av Suzanne Augustine till och med är dyrare än originalet! Vem vet? Och javisst är det knäppt att svirrla iväg i tanken och sånt där spelar ju ändå ingen roll, men det är ändå ganska kul att spekulera vad som skulle kunna hända. Tålamod är alltså bra att ha när man sysslar med konst, både när man utför den och när man ska vänta in det ponerade värdet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.